Clinica Medicala Cu Multiple Specialitati
Chiajna - Rosu, Rezervelor 93 A - 077040 Ilfov
ECOGRAFIE
Ce este ecografia generală?
Ecografia generală este o metodă imagistică de diagnostic neinvazivă, nedureroasă și neiradiantă, bazată pe tehnologia ultrasunetelor, prin care se investighează sănătatea abdomenului (ficat, colecist, pancreas, rinichi, etc.), a tiroidei, a părților moi (mușchi, ligamente, ganglioni) și a testiculelor. Această metodă aduce informații suplimentare necesare diagnosticării.
​
Ce afecțiuni se depistează prin ecografie generală?
Imaginile ecografice oferă informaÈ›ii în timp real despre structura anumitor organe, poziÈ›ionarea È™i miÈ™carea acestora. De asemenea, depistează posibilele disfuncÈ›ii ale:
-
glandei tiroide și glandei paratiroide
-
vaselor mari
-
ganglionilor limfatici
-
inimii
-
organelor abdominale (ficat, vezica biliară, splina, pancreas, rinichi, vezica urinară)
-
organelor pelviene (uter, ovare, prostată)
-
orbitei și globului ocular
-
părților moi (tendoane, mușchi, articulații)
-
testiculelor
-
​
Care sunt recomandările pentru pacienți?
Pentru efectuarea ecografiei Doppler Color nu este necesară o pregătire prealabilă complicată. Vă recomandăm să nu consumaÈ›i alimente cu cel puÈ›in 2 ore înainte de investigaÈ›ie. De asemenea, în cazul in care examinarea se face la nivelului abdomenului, cu o oră înainte de examinare vă recomandăm să consumaÈ›i cca 75 ml de apă sau băuturi necarbogazoase.
Cand se recomanda ECOGRAFIA TRANSVAGINALA
În cele mai multe cazuri, ecografia transvaginală se recomandă pentru a detecta anumite afecÈ›iuni ale aparatului genital sau, în alte cazuri, pentru a urmări evoluÈ›ia sau involuÈ›ia acestora.
Acest tip de ecografie se recomandă:
-
femeilor însărcinate, deoarece nu afectează în niciun fel fătul sau mama È™i poate urmări evoluÈ›ia sarcinii. Cu ajutorul ei, se poate vedea foarte clar embrionul, se localizează corect È™i se identifică elementele care confirmă că se dezvoltă normal, precum È™i anomalii, pentru ca medicul să intervină la timp,
-
atunci când examenul pelvian sau abdominal e anormal,
-
când există sângerări vaginale între menstruaÈ›ii,
-
când apare durerea pelviană anormală,
-
în cazul infertilității, pentru a verifica sursa problemei,
-
pentru constatarea chisturilor și fibroamelor uterine,
-
pentru a verifica dacă steriletul a fost montat corect,
-
pentru a diagnostica un posibil avort spontan,
-
chiar È™i pentru a confirma o sarcină într-un stadiu incipient,
-
pentru identificarea sarcinilor care se dezvoltă extrauterin,
-
pentru monitorizarea ovulației.
In ce consta Ecografia Transvaginala ?
În primul rând, atunci când îÈ›i faci programare la o clinică de ginecologie, vei fi întrebată la ce medic doreÈ™ti să mergi sau dacă să fie bărbat sau femeie. Unele doamne È™i mai ales domniÈ™oare nu se simt comod să apeleze la un medic bărbat, aÈ™a că aleg un medic ginecolog femeie. După o serie de întrebări de rutină, medicul te va ruga să te dezbraci de la brâu în jos È™i te va invita să te întinzi pe masa/patul/scaunul special de consultaÈ›ie.
În timpul ecografiei transvaginale, medicul ginecolog va introduce un dispozitiv asemănător unei baghete (transductor) de 10-12 cm în vagin, după ce a aplicat pe acesta un prezervativ È™i un gel conductor. În cazul în care ai făcut în trecut un test Papanicolau, îÈ›i vei da seama că senzaÈ›ia nu va fi cu mult diferită față de ce ai simÈ›it atunci. Ecografia transvaginală nu este dureroasă, ci doar deranjantă. Ea poate dura între 30 până la 60 de minute. Medicul va miÈ™ca transductorul în vagin pentru a putea înregistra anumite zone din pelvis.
Sursa: www.doc.ro/sanatatea-femeii/
Ecografia Abdominala Pediatrica
Ecografia abdominală este investigaÈ›ia imagistică prin care se pot vizualiza organele din interiorul abdomenului la copil: ficat, rinichi, splină, pancreas, organe pelvine, pilor, apendice. În timpul examinării ecografice, copilul nu este expus la radiaÈ›ii ionizante, ecografia foloseÈ™te undele sonore (ultrasunetele). Ca timp de efectuare durează în medie 20-30 min. Este cea mai frecventă investigaÈ›ie imagistică asupra copilului întrucât este uÈ™or accesibilă, nedureroasă, non-iradiantă È™i poate fi repetată de mai multe ori, fără risc.
Sindromul dureros abdominal este foarte frecvent confirmat în rândul copiilor de vârstă mică, ei neÈ™tiind să aprecieze diferenÈ›a dintre cauzele acestei acuze, mai mult se pot confirma dureri abdominale care apar pe fond emoÈ›ional. Examinarea ecografică a copilului de către medicul pediatru se poate efectua È™i fără o pregătire prealabilă, atunci când contextul clinic face necesar. TotuÈ™i, pentru a realiza o examinare optimă, fără factori care să perturbe claritatea sau vizibilitatea anumitor zone (colecist evacuat, stomac plin, meteorism abdominal) este recomandat:
-
cu o zi înaintea examinării evitaÈ›i să hrăniÈ›i copilul cu alimente care produc balonarea (fasole, mazăre, băuturi carbogazoase);
-
uneori medicul recomandă sau vă prescrie medicamente care diminuează meteorismul abdominal;
-
sugarii È™i copiii cu vârsta sub 2 ani este bine să nu mănânce timp de 3-4 ore înaintea efectuării ecografiei abdominale;
-
copiii cu vârsta între 3 È™i 8 ani este bine să nu mănânce timp de 6 ore înainte de examinarea eco;
-
copiii cu vârsta peste 8 ani este bine să nu mănânce timp de 8 ore înainte de examinarea eco.
-
trebuie avut atenție să nu fi efectuat investigații imagistice cu bariu timp de 2 zile anterior examinării ecografice.